موسسه ملی تحقیقات سلامت

موسسه ملی تحقیقات سلامت

دانشگاه علوم پزشکی تهران

26 تیر 1403 سه شنبه

آیا برنجکاران مزارع شالیکاری، در معرض ویروس کرونا هستند؟ ویروس کرونا چقدر می‌تواند در گل و لای زنده بماند؟

مقدمه

کشاورزی از جمله مشاغلی است که زمان در آن بسیار مهم است. اگرچه با شیوع ویروس کرونای جدید، شاغلین به ماندن در خانه و حفظ فاصله فیزیکی توصیه می‌شوند اما کشاورزان نگران زمان کاشت و برداشت محصولات خود هستند و ممکن است مجبور باشند در مزارع حضور داشته باشند. لزوم دسترسی مردم به مواد غذایی و زنجیره تأمین مواد غذایی نیز مزید برعلت است که کشاورزان را مجبور به ادامه کار می کند.

شواهد موجود در زمینه پاسخ به سوال 

شالیزارهای برنج از مزارعی است که کشاورزان در فصول خاصی در آن کار می‌کنند. برنج‌کاران معمولأ مجبور هستند در گل و لای و آب زیاد کار کنند. مطالعه مستقیمی در مورد امکان انتقال ویروس کرونا از طریق گل و لای شالیزار در دسترس نیست؛ اما مطالعاتی در مورد زمان زنده ماندن خانواده ویروس های کرونا در انواع آب‌ها مانند آب آشامیدنی، فاضلاب و غیره وجود دارد. از آنجا که در شالیزار نیز از آب استفاده می‌شود و در ترکیب گل و لای موجود نیز آب وجود دارد تا حدودی می‌توان از نتایج مطالعات مشابه استفاده کرد. در چندین مطالعه، مدت زمان بقای انواعی از ویروس‌های کرونا در آب آزمایشگاهی، آب دریاچه و فاضلاب یا پساب مورد بررسی قرار گرفته است. ویروس‌های کرونا توانسته اند از 10 تا 22 روز در آب زنده بمانند. نوع ویروس کرونا، نوع آب، دما و خاصیت اسیدی آب، مقدار مواد شیمیایی موجود در پساب و حضور سایر میکروارگانیسم‌ها (موجودات ریز زنده) در آب از عوامل تأثیرگذار بر مدت زمان بقای ویروس‌ها بودند. علاوه بر این، در پساب‌ها ممکن است مواد آنتی ویروس (موادی که باعث از بین رفتن ویروس می‌شوند) وجود داشته باشند و بر زمان بقای ویروس کرونا تأثیرگذار باشند. با این حال طبق مطالعات، با توجه به ترکیبات موجود در فاضلاب یا پساب، ممکن است مدت زمان بقای ویروس 2 تا 4 روز باشد.   

نتیجه‌گیری

اگرچه تاکنون اطلاعاتی مبنی بر انتقال ویروس کرونا جدید از طریق گل و لای موجود در شالیزارها یا تماس با آب آلوده گزارش نشده است، توصیه می‌شود به دلیل وجود ویروس کرونای جدید، امنیت زیستی در مزارع جدی گرفته شود. بنابراین لازم است تا حد امکان اصول بهداشتی توصیه شده را رعایت شود و کشاورزان فقط برای کارهای ضروری وارد مزرعه شوند. رعایت اصول زیر مورد تأکید است: 
o    شستن و ضد عفونی دست ها به طور مکرر 
o    استفاده از امکانات مکانیزه تا حد امکان
o    کاهش مدت زمان کار
o    کسب اطلاعات لازم در خصوص بیماری، علائم و اقدامات پیشگیرانه لازم و رعایت فاصله‌گیری فیزیکی 
o    استفاده از وسایل حفاظت فردی مناسب، از جمله چکمه‌های پلاستیکی بلند و دستکش مناسب برای شالی‌کاران توصیه می‌شود.
 

منابع

 

  1. O’Donnell C. Members of the public urged not to enter farms for ‘leisure activities’; (2020). https://www.agriland.ie/farming-news/social-distancing-could-lead-to-social-isolation/
  2. Casanova LM. Survival and Transmission of Coronaviruses in The Healthcare Environment, Chapter 5: Survival of Surrogate Coronaviruses in Water, (2008). Chapel Hill (Dissertation) 
  3. Casanova LM, Rutala WA, Sobsey D. Survival of surrogate coronaviruses in water. Water Research. Volume 43, Issue 7, (2009): 1893-1898
  4. Gundy PM, Charles P, Gerba L, et al. Survival of Coronaviruses in Water and Wastewater. Food Environ Virol (2009) 1:10–14
  5. Schroeder BJ. Preparing the farm for the novel Coronavirus, (2020). https://www.agriculture.com/news/business/preparing-the-farm-for-the-novel-coronavirus
  6. Karst T. Coronavirus spurs concerns for farmworkers, (2020). 
  7. https://www.thepacker.com/article/coronavirus-spurs-concerns-farmworkers

 

کلمات کلیدی
فاطمه زهرا احمدی
تهیه کننده:

فاطمه زهرا احمدی