گزارش World Health Statistics 2023

گزارش World Health Statistics سال 2023 میلادی توسط سازمان جهانی بهداشت منتشر شد.

در این گزارش، جدیدترین آمار و اطلاعات مربوط به وضعیت سلامت در کشورهای عضو سازمان جهانی بهداشت ارائه شده است. این گزارش شامل روندهای امید به زندگی و علل مرگ‌و‌میر می‌باشد و همچنین پیشرفت کشورها به سمت دستیابی به اهداف توسعه پایدار (SDGs) مرتبط با سلامت گزارش شده است. برخی از نکات مهم گزارش شامل این موارد هستند:
میانگین امید زندگی از سال 1950 که تنها 46.5 سال بود تا سال 2019 به 73 سال افزایش یافته است. بر اساس پیش‌بینی سازمان ملل متحد، تا صدمین سالگرد تأسیس سازمان جهانی بهداشت در سال 2048، امید زندگی در بدو تولد به 77 خواهد رسید که بیش از 30 سال از زمان تأسیس سازمان جهانی بهداشت افزایش یافته است.
بین سال‌های 2000 تا 2020 نسبت مرگ‌و‌میر مادران در جهان بیش از یک‌سوم کاهش داشته و از 339 به 223 در هر صدهزار تولد زنده رسیده است. نرخ مرگ‌و‌میر زیر پنج سال نیز در این مدت به نصف کاهش یافته و از 76 به 38 مرگ در هر هزار تولد زنده رسیده است. نرخ مرگ‌و‌میر نوزادان زیر یک‌ماه از 31 به 18 در هر هزار تولد زنده رسیده است. هر چند که میزان درصد کاهش سالانه این شاخص‌های مرگ‌و‌میر در بازه زمانی 2020-2016 کمتر از 2000-2015 بوده است.
در خصوص بیماری‌های غیرواگیر، این بیماری‌ها نه تنها مسئول بیشترین بار بیماری در جهان هستند، بلکه وضعیت آنها در دو دهه گذشته بدتر شده است. بین سال های 2000 تا 2019، تعداد مرگ‌و‌میرهای ناشی از بیماری‌های غیرواگیر بیش از یک‌سوم افزایش یافته است، از 31 میلیون به 41 میلیون رسیده است و تقریباً سه مورد از هر چهار مرگ در سراسر جهان به دلیل این بیماری‌ها می‌باشد. چهار بیماری مهم غیرواگیر، یعنی بیماری های قلبی و عروقی (17.9 میلیون مرگ)، سرطان (9.3 میلیون مرگ)، بیماری مزمن تنفسی (4.1 میلیون مرگ) و دیابت (2.0 میلیون مرگ) مجموعاً باعث مرگ حدود 33.3 میلیون در سال 2019 بوده است که نسبت به سال 2000 افزایشی 28 درصدی را نشان می‌دهد.
بر اساس نتیجه‌گیری نویسندگان این گزارش، با توجه به روند فعلی هیچ‌کدام از مناطق سازمان جهانی بهداشت تا سال 2030 به هدف SDG برای مرگ‌و‌میر ناشی از بیماری‌های غیرواگیر دست نخواهد یافت و نیمی از آن‌ها تا سال 2048 نیز به این اهداف نخواهند رسید. یک راه ضروری برای پیشگیری و کنترل بیماری‌های غیرواگیر، تمرکز بر کاهش عوامل خطر مرتبط است. به همین دلیل یک رویکرد جامع مورد نیاز است تا همه بخش‌ها شامل بخش سلامت، مالی، حمل‌ونقل، آموزش، کشاورزی، تجارت، و ... برای رسیدن به یک هدف مشترک با یکدیگر همکاری کنند.
متن کامل این گزارش از لینک زیر قابل دسترسی می‌باشد: