موسسه ملی تحقیقات سلامت

موسسه ملی تحقیقات سلامت

دانشگاه علوم پزشکی تهران

26 تیر 1403 سه شنبه

چه توصیه‌هایی برای تمیز و ضدعفونی کردن ظروف فرد بیمار وجود دارد؟

مقدمه

ضدعفونی کردن به معنی استفاده از مواد شیمیایی خاص برای کشتن میکروب‌ها است. ضدعفونی کردن سطوح و وسایل، بعد از پاک کردن آن‌ها خطر انتشار عفونت را بسیار کاهش خواهد داد. سؤالی که ممکن است پرسیده شود این است که ظروف مورد استفاده توسط فرد مبتلا به ویروس کرونا چگونه باید تمیز و ضدعفونی شوند.

شواهد موجود در زمینه پاسخ به سوال 

در متون موجود به طور مستقیم به اینکه هنگام شستن ظروف فرد مبتلا به کووید 19 چه نوع دستکشی استفاده شود اشاره نشده است. مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری های امریکا و سازمان جهانی بهداشت در مورد تمیز و ضدعفونی کردن سطوح و وسائل مختلف (مانند ظروف) تماس یافته با فرد مبتلا به کووید 19 موارد زیر را بیان کرده است:  
o    وسایل شخصی و سایر وسایل مورد استفاده بیماران مانند ظروف، بالش، تشک، فرش و کوسن، تا زمانی که دوره درمان و آزمایشات برای تشخیص وجود ویروس کرونا ادامه دارد (پایان عفونت) نباید توسط افراد دیگر مورد استفاده قرار گیرند.
o    هنگام تماس با ظروف استفاده شده بیمار، دستکش پوشیده شود.
o    بهتر است تا حد امکان از ظروف یکبار مصرف استفاده شده و پس از استفاده دور انداخته شوند.
o    برای شستن ظروف معمولی بیماران، از مایع ظرفشویی معمولی و آب داغ استفاده شود.
o    پس از پایان شست و شوی ظروف در صورت عدم استفاده از دستکش، دست ها بلافاصله با آب و صابون شسته شوند.
o    در صورتی که از دستکش آشپزخانه استفاده می شود، پس از پایان شست و شو، دستکش ها در آورده شده و با آب داغ و صابون شسته و خشک شوند. سپس دست ها نیز مجددا با آب و صابون شسته شوند.
o    دستکش های یکبار مصرف مورد استفاده برای حمل ظروف آلوده، در کیسه های زباله یا پلاستیک های دو لایه دور انداخته شوند.
o    در صورت امکان، ظروف در ماشین ظرفشویی با دمای آب ۶۰ درجه سانتی گراد و ماده شوینده شسته شده و خشک شود.
o    در صورتی که برای خشک کردن ظروف از دستمال مخصوص استفاده می شود، دستمال پس از استفاده، با مایع شوینده شسته شده و به طور کامل خشک شود.

نتیجه‌گیری

برای شستن ظروف استفاده شده توسط فرد آلوده به ویروس کرونا (در صورت عدم استفاده از ظروف یکبار مصرف) لازم است که از آب داغ و مایع ظرفشویی استفاده شود. همچنین هنگام حمل ظروف به آشپزخانه بهتر است از دستکش استفاده شود اما هنگام شستشوی آنها پوشیدن دستکش ضروری نیست به شرطی که پس از اتمام کار دست ها بلافاصله با آب و صابون شسته شوند. در صورت تمایل جهت پوشیدن دستکش، دستکش های ظرفشویی معمولی کفایت می کنند. پس از اتمام کار دستکش‌ها شسته شده و خشک شوند. همچنین در صورت خشک کردن ظرف بیمار نیز نیاز است که پارچه خشک کن با آب گرم و مایع شوینده شسته و خشک شود.

منابع

  1. Cleaning and Disinfection for Community Facilities; Interim Recommendations for U.S. Community Facilities with Suspected/Confirmed Coronavirus Disease 2019 (COVID-19), 1.4.2020; https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/community/organizations/cleaning-disinfection.html
  2. Interim Guidelines for Environmental Cleaning and Disinfection in Residences That May Be Exposed to the COVID-19 Virus; 26 March 2020; https://www.nea.gov.sg/our-services/public-cleanliness/environmental-cleaning-guidelines/guidelines/interim-guidelines-for-environmental-cleaning-and-disinfection-in-residences
  3. Learn more about CDC cleaning and disinfecting guidelines; 
  4. Food Safety, Authority of Ireland, COVID-19 (Coronavirus). 3 Mar 2020; https://www.fsai.ie/faq/coronavirus.html
  5. Jared J. Eddy, Household Cleaning and Disinfecting for COVID-19, Mar 2020; 
  6. https://www.nationaljewish.org/patients-visitors/patient-info/important-updates/coronavirus-information-and-resources/health-tips/household-cleaning-and-disinfecting-for-covid-19
  7. Guidance; COVID-19: cleaning in non-healthcare settings; 26 March 2020; https://www.gov.uk/government/publications/covid-19-decontamination-in-non-healthcare-settings/covid-19-decontamination-in-non-healthcare-settings
  8. How to Clean Your Home for Coronavirus, https://www.nytimes.com/2020/03/18/world/clean-home-coronavirus.html
  9. 'Becca Stallings, How to be Eco-friendly During the Pandemic, April 6, 2020;   https://www.kitchenstewardship.com/eco-friendly-during-pandemic/
کلمات کلیدی
فاطمه زهرا احمدی
تهیه کننده:

فاطمه زهرا احمدی